Thursday, August 30, 2012

kuah rojak buah


Bahan-bahan
  • 1 botol kicap lemak manis
  • 1 botol petis
  • 1 1/2 kilo gula pasir
  • 1 keping belacan bulat melaka
  • 1 pkt kecil asam jawa
  • 1 genggam cili kering
  • 1 genggam cili padi
  • kacang tanah goreng yg diblender 
 Cara-cara
  1. blender belacan, cili kering dan cili padi
  2. masukkan semua bahan diatas kedalam periuk kecuali kacang tanah
  3. masak dgn api perlahan sehingga naik bunga gula. masa dalam 45 minit - 1 jam
  4. biarkan sejuk. ambil sedikit dan tambah kacang goreng semasa nak cicah buah. x blh campur sekali nanti kacang lemau dan kuah cepat rosak. simpan dalam peti sejuk, blh tahan hg 2-3bln. 

No comments:

Post a Comment